пʼятниця, 18 березня 2016 р.

Металошукач Пірат

В наш непростий час, багато людей займаються пошуком скарбів, а в подекуди просто копають металобрухт, хтось ізза цікавості, інші щоб на кусок хліба заробити, що поробиш такий час у нас настав. Зараз в просторах інтернету є багато пропозицій на покупку металошукача, а також схеми на зборку його своїми руками. Ну як кажуть, "кожному своє". Одним просто не вистачає грошей на фірмовий металошукач, а інші просто хочуть попробувати свої сили і зібрати прилад своїми руками. Саме для таких людей написана ця стаття.
Готова плата металошукача "Пірат"


Металошукач "PIRAT" (скорочено від PI - імпульсний, RA-T - radioskot - сайт розробників)  простий у виготовленні та настройці, не містить програмуючих елементів яких так бояться більшість радіолюбителів. В нім немає дорогих та дифіцитних деталей, але своєю якість не гірший за зарубіжні прилади ціною, 100 -  300 у.е. Основний плюс перед іншими простими металошукачами в тів що "Пірат" стабільний у роботі, і глибина пошука порівняно з деякими приборами, відрізняється в рази. Зібрати цей прилад може будь яка людина маючи основні поняття у радіотехніці. Вирішили? ну тоді поїхали.
"Пірат" готовий до запуску


Параметри металошукача:
Живлення:  9 - 12 вольт
Напруга споживання:  34 - 40  мА
Чутливість: 25 - міліметрова монета 20см
                         - більші металеві придмети до 150см.
Прилад складається із двох основних вузлів, прийомного і передаваючого, передаваючий вузол складаеться з мікросхеми КЗ1006ВИ1 ( аналог NE555) і потужного ключа на транзисторі IRF740.
Прийомний вузол забраний з мікросхеми К157УД2 і транзистора BC547.
Принципова схема металошукача "Пірат"

Катуха металошукача намотано  на фонмі з діаметром 190мм, 25 витків проводом 0.5 мм. транзистор Т2 замінений на биполярний транзистор типу NPN з напругою не менше 200 вольт.
його можна знайти у енергозберігаючих лампах, в зарядних мобільного телефона, чи в китайських радіо. На крайній випадок Т2 можна ставити навіть КТ817, так що експерементувати можна. Транзистор Т3 можна примінити практично любий транзистор типу NPN (головне щоб робочий :D). Правильно зібраний прилад в настроювати практично непотрібно. Можливо потрібно буде підібрати транзистор R12, щоб звук щолчків в динаміку появлявсі при середньому положенні резистора R13. Якщо є очцилограф можна проконтролювати на затворі транзистора Т2 довжину управляючого імпульса і частоту генератора Оптимальна частота імпульса 130 - 150мкс, частота 120 - 150 Гц.
Плата "Пірата" з генератором на транзисторах
Робота з приладом: при включенні чекаємо 15 - 20 сек. після чого ругулятором ЧУТЛИВОСТІ находимо таке положення при якому в динаміку злегка чути щолчки - це і буде максимальна чутливість. Прилад простий в управлінні, і практика в працюванні з приладом приходить уже після декількох запусків "Пірата".
"Пірат" з генератором на транзисторах, готовий до запуску
У кого винекли проблеми з придбанням мікросхеми КР1006ВИ1, можна зібрати з генератором на транзисторах. Але тут ізза розкиду в його параметрах прийдеться підібрати частоту та довжину імпульса. для чього потрібно мати осцилограф. Осцилограф в різних положеннях показаний на картинках в архіві.
Принципова схема металошукача "Пірат" на транзисторах
- R1 в генераторі, відповідає за частоту генерації
- R2 за довжину управляючого імпульсу
Для любителів щось поміряти, ось напруга ни виходах ОУ (без метала біля катухи)
2 - 6,5 вольт
3 - 6,5 вольт
5 - 5,5 вольт
6 - 3,5 вольт
9 - 0,7 вольт
13 - 6,2 вольт
Готовий прилад для пошуків
Схема металошукача виготовлена на печатній платі із фольгірованого склотекстоліту. Рисунки печатних план для двох варіантів схем металошукача в форматі LAY 5.0. Осчилограми на виходах ОУ, та невелике відео находяться в архіві. В архіві також находиться розроблена плата на SMD деталях.
На цьому все. Удачних пошуків, на все добре)

Немає коментарів:

Дописати коментар